Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Χειρισμός-Εξημέρωση

Τα χάμστερ εκ φύσεως φοβούνται από οτιδήποτε που δεν είναι χάμστερ. Εσείς δεν αποτελείτε εξαίρεση εδώ και γι αυτό χρειάζονται κάποια βήματα έως ότου να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του χάμστερ σας.

Αρχικά, δεν πρέπει να ξυπνάμε το χάμστερ μας όταν κοιμάται. Εκτός από το σοκ του ξαφνικού ξυπνήματος από βαθύ ύπνο, υπάρχει περίπτωση να φοβηθεί τόσο ώστε να μας δαγκώσει, νομίζοντας ότι είμαστε αρπακτικά. Και αυτό φυσικά δεν το θέλουμε γιατί δαγκώνουν πολύ δυνατά.
Επειδή τα χάμστερ έχουν φτωχή όραση, οδηγούνται ουσιαστικά από τις αισθήσεις της όσφρησης και ακοής. Χτυπήστε απαλά το κλουβί, κουνήστε την ποτίστρα και κάντε τους γνωστή τη παρουσία σας. Μιλήστε του και βεβαιωθείτε ότι είναι ξύπνιος και δεν φοβάται από την παρουσία σας. Πάντα πλένετε τα χέρια σας πριν το αγγίξετε, ίσως μυρίσει κάτι που θέλει να γευτεί ενώ θα πρέπει να συνηθίσει στη μυρωδιά του ιδιοκτήτη του.
Τα νεαρά χάμστερ είναι ντροπαλά και συνεσταλμένα και η εξημέρωσή τους χρειάζεται χρόνο, υπομονή, ευγένεια, οικειότητα και ήρεμους χειρισμούς. Μην ξεχνάτε πως το ένστικτο του χάμστερ είναι ενάντια σ' αυτήν την επαφή και για να το ξεπεράσετε χρειάζεται πολλή υπομονή. Ξεκινήστε να ασχολείστε με τα χάμστερ σας το βράδυ, όταν είναι ξύπνια και ενεργητικά. Αρχικά δουλέψτε μαζί τους στο πάτωμα γύρω από το κλουβί ώστε αν πηδήξει από κάπου, να μην χτυπήσει. Όταν σηκώνετε ένα χάμστερ, κάντε το απαλά με τα δυο σας χέρια ώστε να μην σας πέσει απότομα. Δεν πρέπει να ορμήσετε να το σηκώσετε γρήγορα γιατί πιθανόν να αμυνθεί δαγκώνοντάς σας. Όταν κάθεστε στο πάτωμα και αυτό περπατάει δίπλα σας, δώστε του χρόνο να σας συνηθίσει προσφέροντάς του λιχουδίτσες που του αρέσουν και χαϊδεύοντάς το απαλά στην πλάτη, μέχρι να συνηθίσει την επαφή. Μπορεί να πάρει μερικές μέρες, αλλά να είστε υπομονετικοί. Μόλις κερδίσετε την εμπιστοσύνη του χάμστερ σας θα γίνει ένας πιστός και γλυκός φίλος.

Τι να κάνετε
Mιλήστε στο χάμστερ με ήρεμη, χαμηλή φωνή
Πλένετε τα χέρια σας ώστε η μυρωδιά σας να είναι πάντα ίδια
Επιτρέψτε του να σας μυρίσει για να ξέρει τι εισβάλει στην περιοχή του
Δώστε του χρόνο να ηρεμίσει αν τρομάξει στην αρχή
Να είστε υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται μέσα σε μια μέρα

Τι να μην κάνετε
Μην κάνετε απότομες ή εχθρικές κινήσεις-ξαφνιασμένο χάμστερ είναι αμυντικό χάμστερ
Μην κάνετε δυνατούς θορύβους-η ακοή τους είναι αρκετά ευαίσθητη
Μην το αφήνετε να πέσει από μεγάλα ύψη
Μην ενοχλείτε ένα χάμστερ που κοιμάται

Καλή επιτυχία! =)Δαγκώνει τα κάγκελα συνέχεια!

Αν και πολλά χάμστερ δαγκώνουν τα καγκελάκια του κλουβιού, αυτό δεν είναι ούτε υγειινό ούτε ασφαλές.Δαγκώνοντας τα σκληρά μεταλλικά κάγκελα προκαλούνται σοβαρά προβλήματα όπως εγκεφαλική βλάβη και κακοσχηματισμένα δόντια. Συνεχές δάγκωμα των καγκέλων του κλουβιού μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του εγκεφάλου. Επίσης είναι πιθανό να σπάσουν τα δόντια του ζώου και τα κακοσχηματισμένα δόντια θα χρειάζονται συχνό τρόχισμα για να είναι στο σωστό μήκος. Αν δεν περιποιηθούμε τα άνισα, σπασμένα δόντια, θα αναπτυχθούν προς τον εγκέφαλο και θα σκοτώσουν το χάμστερ.
Το χάμστερ συνήθως δαγκώνει τα κάγκελα επειδή βαριέται, άρα θα πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο παίζοντας μαζί του και απασχολώντας το με διάφορα παιχνιδάκια και στο κλουβί του. Καλό θα ήταν να αλλάζαμε τα παιχνίδια μέσα στο κλουβί κατά διαστήματα, ώστε να μην είναι πολύ μονότονα για το χάμστερ. Επίσης, άλλη μια ιδέα για να αποφύγουμε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, είναι να τοποθετήσουμε στο κλουβί κλαδιά δέντρων (προσέχουμε να είναι κατάλληλα, όπως π.χ. μηλιάς)  ώστε να ασχολούνται με αυτά αντί για τα μεταλλικά κάγκελα. Σε κάποια χάμστερ δεν αρέσει όμως να μασάνε ξύλα, και η εναλλακτική πρόταση είναι να τους δίνουμε άγευστα μπισκότα για σκύλους. Αν ακόμη και μετά από αυτό το ζωάκι μας συνεχίζει να δαγκώνει τα κάγκελα, τότε θα ήταν για το καλό του αν το μετακινούσατε σε ένα καινούργιο σπίτι χωρίς κάγκελα για να σταματήσετε αυτή του την εμμονή.


Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Πληροφορίες για τις Χαμστεροασθένειες


Υγρή Ουρά
Η πιο κοινή αρρώστεια στον κόσμο των οικόσιτων χάμστερ. Δημιουργείται από έντονο στρες, περιβαλλοντικές αλλαγές, βρώμικο κλουβί, κακή διατροφή και υπερπληθυσμό στο κλουβί. Από τη στιγμή που χωρίζονται από την μητέρα τους βιώνουν στρες και στα πετ σοπ ζουν συνήθως σε άθλιες συνθήκες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Η υγρή ουρά είναι ουσιαστικά μια μορφή διάρροιας που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μετα από 2 μέρες κι όλας, λόγω αφυδάτωσης. Το χάμστερ είναι άτονο, σε λήθαργο και συχνα στέκεται σε άβολη στάση. Πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο από τα πρώτα σημάδια της ασθένειας. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσετε το χάμστερ σας σε καθαρό, ζεστό  κλουβί με επαρκή αερισμό και να χορηγήσουμε ζεστά υγρά αμέσως. Όλες οι τροφές πρέπει να απομακρυνθούν το πρώτο 24ωρο. Ο κτηνίατρος λογικά θα χορηγήσει αντιβιοτικά με Neomycin ή Metronidazole. Ενέσεις πολυβιταμινών και ειδικά Βιταμίνης Β, είναι ωφέλιμες. Η Βιταμίνη Β μπορεί να προσληφθεί και με τη μορφή διατροφικής μαγιάς. Η πρόληψη της ασθένειας είναι πιο αποτελεσματική από την θεραπεία. Σωστό υπόστρωμα, ισορροπημένη διατροφή και καθαρό κλουβί είναι βασικά.Το λερωμένο υπόστρωμα πρέπει να αλλάζει καθημερινως.  Τα νανάκια σπάνια έχουν αυτήν την αρρώστεια, όμως είναι πολύ διαδεδομένη στα συριακά. Αν έχετε πολλά χάμστερ μαζί,απομονώστε το άρρωστο από τα υγειή και αποστειρώστε όλο το κλουβί και τα εξαρτήματα και καθαρίστε τα χέρια σας με αντιμικροβιακό σαπούνι. Σε περίπτωση θανάτου, αποστειρώστε με απορρυπαντικά οικιακής χρήσης ο,τι ήρθε σε επαφή με το άρρωστο ζωάκι και ξεπλυνετε με άφθονο νερό. Αλλεργίες 
Τα χάμστερ μπορεί να γίνουν αλλεργικά στο υπόστρωμα, σε μερικές τροφές, στον καπνό του τσιγάρου, στα αρώματα και τις μυρωδιές, στα βερνίκια των επίπλων κ.ά. Υποστηρίζεται ότι κάποιες αλλεργίες είναι κληρονομικές. Υπερβολικό ξύσιμο, φτέρνισμα, υγρά μάτια, πρησμένα πόδια, συριγμοί ή λευκές νιφάδες γύρω από μάτια και αυτιά μετά από επαφή με κάτι καινούργιο είναι δείγματα πιθανής αλλεργικής αντίδρασης. Αφαιρέστε ο,τι έχει προστεθεί τελευταία στο κλουβί και περιμένετε για σημάδια ανάκαμψης.  Αν δεν υπάρχει βελτίωση τις επόμενες 2 μέρες, πιθανώς να είναι αποτέλεσμα μίας μόλυνσης και συνίσταται κτηνιατρική συμβουλή.

Μύκητας Aspergillus 
O συγκεκριμένος μύκητας αναπαράγεται στο υπόστρωμα, στην περιοχή όπυ το χάμστερ ουρεί. Όταν αρχίσει να αναπτύσσεται είναι άσπρος και στη συνέχεια γίνεται μαύρος. Σε αυτό το στάδιο ο μύκητας θα στειλει αερομεταφερόμενα σπόρια στο περιβάλλον του χάμστερ και μπορεί να καταστρέψει την υγεία του ζώου. Μόλις παρατηρήσουμε τα πρώτα συμπτώματα πρέπει αμέσως να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας γιατί ο κίνδυνος θανάτου από αυτά τα σπόρια είναι μεγάλος. Τα συμπτώματα είναι ο λήθαργος, προβλήματα στην αναπνοή, φτέρνισμα, αίμα στα ούρα και διάρροια. Αν το χάμστερ μας έχει διαγνωστεί με διαβήτη ή ουρολογικύ μόλυνση, βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο μύκητας αναπτύσσεται και σε φρούτα/λαχανικά που έχουν μείνει πολύ καιρό στο κλουβί. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να αφαιρούμε το βρώμικο υπόστρωμα καθημερινώς και μια φορα τη βδομαδα να πλένουμε καλά τον πάτο του κλουβιού. Επίσης να αφαιρούμε τις τροφες σύντομα από το κλουβί πριν σαπίσουν και ο μύκητας αναπτυχθεί πάνω τους. Αν διατηρούμε το κλουβί καθαρό ο μύκητας δεν πρόκειται να απειλήσει το ζωάκι μας. Το καλύτερο καθαριστικό είναι το ξίδι.

Καρκίνοι και Όγκοι
Εσωτερικοί και εξωτερικοί κακοηθείς όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν στα χαμστερ. Οι εξωτερικοί είναι αναγνωρίσιμοι από ένα σκληρό εξόγκωμα που μεγαλώνει γρήγορα. Είναι πιθανό ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος να αφαιρέσει επιτυχώς έναν όγκο. Οι εσωτερικοί όμως όγκοι δεν είναι διαγνώσιμοι αρκετά σύντομα ωστε να είναι χειρουργήσιμοι.

Παράλυση λόγω ακινησίας
Όταν το κλουβί είναι πολύ μικρό και δεν δίνει στο ζωάκι τη δυνατότητα να ασκείται, αρχίζει και προχωράει σέρνοντας τα πίσω του πόδια. Παρ'όλα αυτά, η αντιμετώπιση γίνεται με την αγορά καινούργιου κλουβιού και την συστηματική άσκηση του χάμστερ μας. Λέγεται ότι στην ανάρρωση βοηθούν και οι Βιταμίνες D & E.

Κρύωμα και Γρίπη
Αυτές οι αρρώστεις περνάνε στα χάμστερ μέσα απο εμάς. Τα κρυολογήματα στα χάμστερ γυρνάνε συχνά σε πνευμονία και θάνατο, γι αυτό όταν παρατηρούμε φτερνίσματα, μύτη που τρέχει, λήθαργο και υψηλή θερμοκρασία σώματος πρέπει να διακομίζουμε το ζωάκι μας αμέσως στον κτηνίατρό μας.
Mια παλιά αγγλική συνταγή είναι το χλιαρό γάλα με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού μέλι, αλλά αν δεν δούμε αποτελέσματα μέσα σε 2 μέρες πρέπει να το πάμε στον κτηνίατρο ο οποίος θα του χορηγήσει την ανάλογη αντιβίωση.

Δυσκοιλιότητα
Συχνά προκαλείται από απόφραξη του εντέρου λόγω χνουδωτού υποστρώματος ή από ελάχιστη πρόσληψη νερού. Για τα νανάκια Campbells θεωρείται ότι αυτή η αρρώστεια είναι κληρονομική. Συνήθως εμφανίζεται στους 7 με 9 μήνες λόγω κακής διατροφής, στρεσαρίσματος ή βρώμικου κλουβιού. Τα συμπτώματα είναι η υπερκατανάλωση νερού και η συχνοουρία, το τρέμουλο και η υποθερμία. Το χαμστεράκι πρέπει να διακομίζεται άμεσα στον κτηνίατρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το ζωάκι μπορεί να πέσει και σε κώμα. Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά μπορούν με την βοήθεια ειδικού να γίνουν βήματα για ποιοτική ζωή όσο το χάμστερ θα είναι ακόμη ζωντανό. Για μια δίαιτα χωρίς ζάχαρι, δίνουμε στο ζωάκι μας χόρτο για κουνέλια, σπόρους καναρινιών, καρότα, και βραστό αυγό. Μην ταϊζετε τα χάμστερ σας με γλυκίσματα και λιχουδιές του εμπορίου.

Διάρροια 
Προκαλείται από υπερβολική δόση πράσινων λαχανικών, ξαφνική αλλαγή διατροφής και στρες (βρώμικες ποτίστρες με πράσινη άλγη επίσης μπορούν να προκαλέσουν διάρροια). Αφαιρέστε τα λαχανικά από το κλουβί και αφήστε μέσα μόνο την ξηρά τροφή και καθαρό, φρέσκο νερό. Μετά απο 3 μέρες ξαναπροσπαθήστε να δώσετε μικρή ποσότητα λαχανικών και αν η κατάσταση συνεχιστεί, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Θερμοπληξία
Σε υψηλές θερμοκρασίες τα χάμστερ δεν μπορούν να κρατήσουν πλέον σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους και πέφτουν σε έναν βαθύ ύπνο. Το άψυχο χάμστερ πρέπει να βραχεί με νεράκι και να τοποθετηθεί σε δροσερό μέρος μέχρι να επανέλθει. Όταν ξυπνήσει πρέπει να του δώσουμε να πιει νερό και να ενυδατωθεί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας. Αν σε 10΄ δεν έχει κανονική συμπεριφορά, το πάμε στον κτηνίατρο.

Υπερμεγέθη Δόντια
Τα χάμστερ γεννιούνται με κοπτήρες και τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς όσο ζουν. Κανονικά τρώγοντας σκληρές τροφές και παιζοντας με ξυλινα αντικείμενα το ζωάκι ακονίζει τα δόντια του και τα διατηρεί στο σωστό μέγεθος. Μια ορμονική διαταραχή ή ένα πρόβλημα εκ γενετής (εκτός από έλλειψη αντικειμένων για δάγκωμα) οδηγούν στη συνεχή ανάπτυξη των δοντιών μέχρι να γλινουν τόσο μεγάλα ώστε το χάμστερ να μην μπορεί να φάει και να πεθάνει από ασιτία. Τα προβληματικά δόντια πρέπει να τα κόβει ο κτηνίατρος μια φορά το μήνα, ή και εμείς αν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας.

Αρρώστιες

Γενικά τα χάμστερ, ειδικά τα άγρια, είναι μικρά ρωμαλαία ζωάκια και δεν προσβάλλονται απο φυσικές αρρώστιες. Είναι όμως ευπαθή σε αρρώστιες των άλλων ζώων, ακόμη και των ανθρώπων. Πολλές απο τις ασθένειες που πλέον ταλαιπωρούν τα κατοικίδια χάμστερ είναι αποτελέσματα της αιχμαλωσίας. Και εξ αιτίας του μικρού τους μεγέθους, μια ασήμαντη αρχικά αρρώστεια μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τα χάμστερ είναι νυκτόβια ζώα και κινούνται το βράδυ γι αυτό τις περισσότερες φορές δεν παρατηρούμε αλλαγές πάνω τους ενώ είναι ήδη άρρωστα. Για να διασφαλίσουμε την υγεία των χάμστερ μας, πρέπει να τα παρατηρούμε συχνά. Να παρατηρούμε αν τρώει και πίνει, αν ασκείται κανονικά, το μήκος και σχήμα των δοντιών του και αν είναι αδύνατο. Πρέπει να τσεκάρουμε αν έχει εξογκώματα και αν κινείται κανονικά. Συνήθως όταν ένα χάμστερ είναι άρρωστο γίνεται πιο επιθετικό, περπατάει αργά και δυσκίνητα ή κάθεται σε μια άβολη, αφύσικη στάση. Τα μάτια του είναι θαμπά, μισόκλειστα ή και υγρά.  


Συμπτώματα ασθενειών και πιθανές αιτίες


Αίμα στα ούρα --> Mόλυνση στη κύστη ή στα νεφρά, Μύκητας aspergillus
Διάρροια --> Υγρή ουρά , Eγκολεασμός (αναδίπλωση του εντέρου) , Μύκητας aspergillus
Βαριά αναπνοή --> Κρύωμα και Γρίπη, Μύκητας aspergillus 
Σπασμένα άκρα 
Διογκωμένος πρωκτός --> Δυσκοιλιότητα, Εγκολεασμός, Πρόπτωση του ορθού
Κλειστά μάτια --> Eρεθισμένα μάτια
Δυσκοιλιότητα --> Eνδοπαράσιτα
Περιοχές με κρούστα (αυτιά. πρόσωπο, πατούσες) --> Aκάρεα αυτιών
Γρατζουνιές και Δαγκώματα --> Αποστήματα, Τσακωμοί
Διαβήτης
Σέρνει τα πίσω άκρα --> Σπασμένα άκρα, Παράλυση λόγω ακινησίας, Παράλυση οπισθίων άκρων
Ξηρό φολιδωτό δέρμα --> Δεμοδήκωση (από σκύλο) , Ακάρεα, Ψώρα, Λειχήν (ασθένεια του δέρματος)
Τρώει τα μικρότερα χάμστερ --> Καννιβαλισμός (συμπεριφορά, όχι ασθένεια)
Aυγά στα περιττώματα --> Ενδοπαράσιτα
Υπερκατανάλωση νερού --> Μόλυνση κύστης και νεφρών, Διαβήτης
Kύστη στο μάτι --> Πρόπτωση ματιού
Υπερβολική διάρροια --> Nόσος του Tyzzer (από άγρια ποντίκια) , Υγρή ουρά
Oίδημα προσώπου --> Τερηδόνα
Απώλεια τριχώματος --> Ψώρα, Ακάρεα, Λειχήν
Kλίση κεφαλιού --> Εγκεφαλικό, Μόλυνση αυτιού
Στειρώτητα
Λήθαργος --> Κρύωμα και Γρίπη, Νόσος του Tyzzer, Υγρή ουρά, Μύκητας aspergillus 
Αψυχία --> Θερμοπληξία, Σοκ, Εγκεφαλικό, Xειμερία νάρκη
Μακριά νύχια --> Πρόωρα ανεπτυγμένα νύχια 
Μαλακά κόπρανα --> Διάρροια
Aπώλεια ισορροπίας --> Μόλυνση αυτιού, Εγκεφαλικό
Oίδημα --> Καρκίνος ή Όγκος, Αποστήματα, Όγκος των όρχεων
Yπερμεγέθη δόντια
Παράλυση --> Παράλυση λόγω ακινησίας, Εγκεφαλικό
Υγρή μύτη --> Κρύωμα και Γρίπη
Σιελόρροια --> Τερηδόνα
Ξύσιμο --> Αλλεργία, Ακάρεα, Ψώρα, Ψύλλοι
Τρέμουλο --> Διαβήτης, Θερμοπληξία, Χειμερίνα νάρκη, Εγκεφαλικό
Φτέρνισμα --> Αλλεργια, Κρύωμα και Γρίπη
Πρήξιμο στη κοιλιά --> Δυσκοιλιότητα
Πρήξιμο στο μάτι --> Γλαύκωμα
Κουράζεται εύκολα --> Εγκεφαλικό
Υγρά μάτια --> Αλλεργία, Κρύωμα και Γρίπη, Ερεθισμένα μάτια
Άσπρη λωρίδα στο μάτι --> Καταράκτης
Απώλεια βάρους --> Διαβήτης, Ενδοπαράσιτα, Νόσος του Tyzzer
Υγρό πίσω μέρος --> Διάρροια, Υγρή Ουρά
Συριγμός --> Αλλεργία, Κρύωμα και Γρίπη
Ανίκανη στο να γεννήσει --> Δυστοκία
Αίμα στον κόλπο --> Δυστοκία,  Κύστεις των ωοθηκών Διατροφή

Τα χάμστερ κοιμούνται την ημέρα, αλλά ξυπνάνε συχνά για να τσιμπήσουν κάτι, άρα πρέπει η ξηρά τροφή να είναι στο μπωλ συνέχεια. Μια κουταλιά της σούπας την ημέρα ειναι αρκετή για ένα χάμστερ. Η διατροφή του πρέπει να εχει ποικιλία και να ακολουθεί τις συνήθειες του ζώου απ'όταν ήταν στη φύση.
Γι αυτό καθημερινά πρέπει να τους δίνουμε λαχανικά και μερικές φορές φρούτα, σπόρους και άλλα φαγητά για να παίρνουν βιταμίνες, υδατανθρακες, λιπαρά, πρωτεϊνες και υγρά που χρειάζονται.(Προσοχή στα χάμστερ νάνους, δίνουμε μικρές ποσότητες ζαχαρούχων τροφίμων γιατί είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη ζάχαρου.)Απαγορεύονται τα σνακ του εμπορίου (παστέλια, μπισκοτάκια κλπ). ΄Εχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και απλά κάνουν τα ζωάκια μας υπέρβαρα. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα τα τοποθετούμε στο κλουβί το βράδυ όταν είναι ξύπνιο για να τα καταναλώσει πριν χαλάσουν.  Εδώ θα βρείτε μια λίστα με τις τροφές που μπορούμε να δίνουμε στο ζωάκι μας.

Λαχανικά


σπαράγγι
βλαστάρια φασολιών
Bok Choy
μπρόκολο
Λάχανο (περιορισμένες ποσότητες)
καρότα
κουνουπίδι
σέλινο
κάστανα
ραδίκι
τριφύλλι
καλαμπόκι (καρπός) 
αγγούρια
πικραλίδα (Φύλλα)
αντίδι
φασολάκια
λάχανο
μπιζέλια
ραντίτσιο
μαρούλι
σπανάκι
γλυκοπατάτες (όχι κανονικές!!)
πιπεριές Φλωρίνης 
γογγύλι
κάστανα νερού
κολοκύθιΦρούτα

μήλο (χωρίς κουκούτσια)
μπανάνα
βατόμουρα
blueberries
πεπόνι
κεράσια
cranberries
σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
μάνγκο
πεπόνι
ροδάκινα (χωρίς κουκούτσια)
δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια)
σμέουρα
σμέουρα φύλλα (χρήσιμο για τη διάρροια)
φράουλεςΚρέατα και Τροφές με πρωτεϊνη

Ψημένος μοσχαρίσιος κιμάς (Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν λίπη)
μαγειρεμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (στον ατμό ή ψημένα)
χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί cottage
μπακαλιάρος Ψάρι (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
ακρίδες (Pet Shop)
mealworms (Pet Shop)
γρύλοι (Pet Shop)
ψωμί (ολικής αλέσεωςί), βουτηγμένο σε γάλα (χαμηλά λιπαρά,άπαχο, σόγιας)
αυγά (βραστά ή ομελέτα)
απλό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι
μπισκότα σκυλιών (που δεν περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι)


Άλλα τρόφιμα

παιδικές τροφές (με λίγη ζάχαρη και χωρίς κρεμμύδι ή σκόρδο)
τυρί (λίγο)
μαγειρεμένα ζυμαρικά (σιτάρι ή σπανάκι θα ήταν καλύτερα)
φρυγανιά (χρήσιμο για τη διάρροια
λιναρόσπορος
ξηροί καρποί ( ΟΧΙ αμύγδαλα)
δημητριακά χωρίς ζάχαρη ή με ελάχιστησουσάμι
σόγια (ψητή χωρίς αλάτι)
σπόροι κολοκύθας
φακή
Διατροφική μαγιά
πίτουρο σιταριού και φύτρα
ανάλατα ποπ κορν (χωρίς βούτυρο)
σπόροι καναρινιών και παπαγάλων budgie 


ΤΟΞΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ


Αμύγδαλα
σπόρια μήλου
κονσέρβες

σοκολάτα
καραμέλες
πατατάκια και junk food
χοιρινό

πατάτες
μελιτζάνα
σπόροι σταφυλιών
αβοκάντο
φύλλα ντομάτας
πορτοκάλια ή μανταρίνια (γενικά OXI εσπεριδοειδή)
καρπούζι (η περιεκτικότητα σε νερό είναι υψηλή και προκαλεί διάρροια)
ροδάκινο Stone & Φύλλα
λεμόνι ή λάιμ
μαρμελάδες και ζελέ
μπαχαρικά
σκόρδο
πράσα
κρεμμυδάκια
βολβοί
τουρσίΠερισσότερα λόγια για τις λιχουδιές :Αβγά: Τα χάμστερ αγαπούν τα σφιχτά βρασμένα αβγά και αυτά έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για έγκυα χάμστερ και για τα μικρά τους. Ωστόσο, τα αβγά πρέπει να παραμένουν περιστασιακή λιχουδιά. Πρέπει να φροντίζετε να απομακρύνετε όσο αβγό απομείνει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που το δώσατε, πριν αρχίσει να χαλάει μέσα στο κλουβί.

Λάδι από συκώτι ψαριού: Πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, μερικές σταγόνες στην κορυφή των σιτηρών μπορούν να δοθούν μία φορά την εβδομάδα.
Κρέας: Υπάρχει αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι θα ενθαρρύνει τον κανιβαλισμό. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές από εκτροφείς που ταΐζουν κρέας τακτικά και ποτέ δεν είχαν εμπειρία αφύσικου κανιβαλισμού. Το κρέας μπορεί να παρέχεται σε μικρά κομματάκια από μοσχάρι ή αρνί (αποφύγετε εντελώς το χοιρινό!) ή κονσερβοποιημένη σκυλοτροφή, τα οποία είναι τα αγαπημένα των περισσότερων χάμστερ.
Γάλα: Το βασικό πρόβλημα με το γάλα είναι ότι πρέπει να δίνεται σε πιάτο, το οποίο μπορεί εύκολα να αναποδογυριστεί. Επίσης χαλάει εύκολα στο ζεστό καιρό. Λόγω των έμφυτων προβλημάτων, το γάλα σπάνια δίνεται στα χάμστερ, με εξαίρεση στις έγκυες, στα μωρά και στα άρρωστα χάμστερ. Βεβαιωθείτε ότι απομακρύνετε το πιάτο και το καθαρίζετε καλά πριν χαλάσει το γάλα.
Αναμιγμένοι σπόροι πουλιών: Άλλο ένα ιδανικό συμπλήρωμα είναι οι σπόροι που πωλούνται για καναρίνια. Μπορούν να αναμιχθούν με σιτηρά ή να ταΐζετε ένα κουταλάκι του γλυκού μία φορά τη βδομάδα.
Μαγιά: Η μαγιά είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β, η οποία δρα στο νευρικό σύστημα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του άγχους. (Το άγχος είναι ο πρωτεύον παράγοντας για πολλές από τις ασθένειες των χάμστερ, ειδικά για την υγρή ουρά.). Το να ταΐζετε μαγιά μία φορά τη βδομάδα, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα για πολλές ασθένειες. Δώστε μία πρέζα θρεπτικής μαγιάς μία φορά την εβδομάδα. (Η θρεπτική μαγιά, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, δεν είναι πικρή όπως η μαγιά αρτοποιού και το χάμστερ σας θα απολαύσει τη γεύση.) Σαν εναλλακτική, 1/2 ταμπλέτας μαγιάς για σκύλους και γάτες που θα βρείτε στα πετ σοπ μπορεί να ταΐζετε μία φορά την εβδομάδα. (Όταν ταΐζετε ταμπλέτες μαγιάς, χρησιμοποιήστε απλές ταμπλέτες, όχι αυτές με το σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να βλάψει τα νεφρά του χάμστερ.)Εξοπλισμός Κλουβιού και Υπόστρωμα

Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να υπάρχουν :
1. Σπιτάκι
2. Τροχός
3. Ποτίστρα
4. Υπόστρωμα
5. Μπωλάκι

Στο σπιτάκι του το χάμστερ κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μακριά από το φως του ήλιου που το ενοχλεί. Το κλουβί γενικα πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και με ρεύματα. Τα χάμστερ είναι πολύ ευαίσθητα, μπορεί να πεθάνουν από πολλή ζέστη ή από το κρύο.
Στον τροχό το χάμστερ ασκείται τη νύχτα. Ο τροχός πρέπει να είναι μεγάλος για να χωράει το χάμστερ όταν τρέχει.
Η ποτίστρα είναι ειδική για χάμστερ (αυτή με το μπιλάκι) και πρέπει να έχει φρέσκο νερό καθημερινά. Μερικές φορές η ποτίστρα έρχεται σε επαφή με το ροκανίδι και μουσκεύει το υπόστρωμα. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε για λόγους υγιεινής του κλουβιού. Επίσης να ελέγχουμε συχνά αν η μπίλια κουνιέται γιατί μπορεί να κολλήσει από άλατα ή να χαλάσει και το χαμστεράκι δεν θα μπορεί να πιει νερό.
Το υπόστρωμα είναι απαραίτητο στο κλουβί. Σκάβουν, παίζουν, φτιάχνουν την φωλιά τους και κρύβουν το φαγητό τους μέσα στο πριονίδι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χαρτί υγείας ή εφημερίδες.  Επίσης καλό είναι να τοποθετούμε σε ένα δοχειάκι, λίγη άμμο (αυτή που δινουν και στα καναρίνια) αφού τη χρησιμοποιούν για να αποβάλλουν την περιττή λιπαρότητα του δέρματός τους. To ροκανίδι δεν πρέπει να είναι από κέδρο, κυπαρίσσι ή πεύκο και άλλο δέντρο που βγάζει ρετσίνι ή άρωμα γιατι βλάπτει το αναπνευστικό τους. Τα ροκανίδια με άρωμα είναι ακατάλληλα, όπως και τα πολύ ψιλοκομμένα γιατί η σκόνη μπορεί να τους ερεθίσει τα μάτια. Γενικά υπάρχει αμφισβήτηση για το αν το ροκανίδι είναι κατάλληλο και εναλλακτικά πολλοί χρησιμοποιούν απαλό κομμένο χαρτί.


Το υπόστρωμα πρέπει να αλλάζει 2-3 φορές την εβδομάδα (ανάλογα το πόσα χάμστερ έχουμε) και όλος ο εξοπλισμός να απολυμαίνεται τακτικά με καυτό νερό για αποφυγή μολύνσεων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ξύδι και όχι χημικά για τον καθαρισμό των εξαρτημάτων και του κλουβιού.
Το μπωλάκι το γεμίζουμε καθημερινά με φρέσκια τροφή μιξ του εμπορίου (προτιμάμε χωρίς πρόσθετη ζάχαρη).
Το κατάλληλο σπίτι για το Ζωάκι μας

Τα χάμστερ είναι μικρά και ευκίνητα ζωάκια, τους αρέσει να σκάβουν, να μασουλάνε, να κρύβονται και να σκαρφαλώνουν. Έτσι το κλουβί που θα αγοράσουμε ή φτιάξουμε μόνοι μας, θα πρεπει να τους δίνει αυτές τις δυνατότητες. Βέβαια, εκτός από κλουβί μπορούμε να πάρουμε ένα ενυδρείο ειδικό για χάμστερ και να το διαμορφώσουμε όπως θέλουμε. Πρέπει να προσέχουμε να είναι ένα ασφαλές σπίτι, απ' όπου τα χάμστερ δεν θα μπορούν να φύγουν. Πρέπει επίσης να προσέχουμε τι είδους παιχνίδια τους βάζουμε για να μην τραυματιστούν μασουλώντας τα. Συνήθως τρώνε το πλαστικό και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε και να τοποθετούμε ασφαλή αντικείμενα στο κλουβί. Ας το δούμε αναλυτικά.

Ενυδρεία 
Μπορείτε να διαλέξετε ένα πλαστικό ή γυάλινο ενυδρείο. Για ένα συριακό χάμστερ ή δυο νανάκια, αναλογεί ένα 8λιτρο ενυδρείο. Το ενυδρείο αποκλύει την ανθυγειινή συνήθεια των χάμστερ να μασάνε τα κάγκελα. Τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι λίγο δύσκολο να καθαριστεί και πρέπει να προσέξουμε να αερίζεται αρκετά. Επίσης δεν υπάρχει μεγάλος χώρος για παιχνίδι ούτε η δυνατότητα σκαρφαλώματος.


Κλουβιά με κάγκελα
Το πιο κοινό σπιτάκι για χαμστεράκια. Υπάρχουν στο εμπόριο πολύ μεγάλα κλουβιά με ορόφους και σωλήνες για να σκαρφαλώνουν τα ζωάκια. Όταν αγοράζουμε τέτοιο κλουβί πρέπει να προσέχουμε την πιθανότητα να σφηνώσει ανάμεσα στα κάγκελα το χάμστερ μας ή να πέσει από μεγάλο ύψος, απο τον ένα όροφο στον άλλον. Το κλουβιά αυτά δεν είναι κατάλληλα για νανάκια, γτ είναι πολύ εύκολο να χτυπήσουν ή και να βγουν έξω, ειδικά όταν είναι μωράκια.


Χειροποίητα κλουβιά
Χρησιμοποιούμε την φαντασία μας και την επινοητικότητά μας! Με βασικά υλικά σκληρό ξύλο και σκληρό πλαστικό ή και γυαλί για τα τειχώματα, μπορουμε να φτιάξουμε παλάτια για τα χαμστεράκια μας. Το βασικό μειονέκτημα είναι ο καθαρισμός τους.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγάλα πλαστικά κουτιά.


Συμβουλές πριν την αγορά

Τα Χάμστερ είναι από τα ευκολότερα κατοικίδια όσον αφορά την φροντίδα του. Είναι κατάλληλα για ανθρώπους που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι αλλά θα ήθελαν ένα μικρό ζωάκι για συντροφιά. Τα χάμστερ κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας και τη νύχτα τρώνε, παίζουν, σκάβουν και τρέχουν στον τροχό! Είναι φασαριόζικα και πολύ χαριτωμένα.
Το κάθε ζωάκι έχει την δικιά του προσωπικότητα και ανάλογα με το πώς θα το χειριστούμε από την αρχή, είτε θα γίνει φοβητσιάρικο είτε τρυφερό.
Πριν αποφασίσουμε να πάμε σε ένα πετ σοπ για να αγοράσουμε ένα ζωάκι, καλύτερα να κάνουμε μια αναζήτηση στο ίντερνετ όπου υπαρχουν αγγελίες για χάμστερ που χαρίζονται. Τα πετ σοπ εκτός από το ότι εμπορεύονται ψυχές, δίνουν συνήθως άρρωστα ή έγκυα χάμστερ. Πολλά πετ σοπ βάζουν τα αδερφάκια μαζι με αποτέλεσμα να γίνονται επιμηξίες ή να τρώει το ένα το άλλο και σε άλλες περιπτώσεις, δίνουν τα νεογέννητα σε ιδιοκτήτες φιδιών ή στα φίδια που οι ίδιοι πουλάνε. Έχω δει νεκρά μωράκια σε κλουβια από ελλειπή προσοχή και γενικά υπάρχει μια αδιαφορία αφού οι περισσότεροι ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος. Τέλος, στο πετ σοπ συνήθως δεν γνωρίζουν από χάμστερ, δεν μπορούν να βρουν το φύλο τους και δεν δίνουν σωστές συμβουλές για την περιποίησή τους.
Οι ράτσες των χάμστερ

Syrian Hamsters : Τα Συριακά χάμστερ που είναι τα πιο μεγάλα και μοναχικά χάμστερ, παρουσιάζουν 40 διαφορετικούς συνδιασμούς χρωμάτων, όμως διαχωρίζονται με βάση τον τύπο της γούνας τους σε κοντότριχα (λέγονται και "fancy") και σε μακρύτριχα (ή και teddy bears) στα οποία ο αρσενικός έχει πιο πλούσια γούνα από την θηλυκιά.

Ποικιλίες Συριακών χάμστερ :

Dwarf Hamsters : Στα χάμστερ νάνους, πιο γνωστά είναι τα Σιβηρικά (Campbells Russian) και τα Roborovski αλλά υπάρχουν και τα Κινέζικα και τα Λευκά χαμστεράκια του χειμώνα (Winter Whites). Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες χρωμάτων και σχεδίων συνήθως με ελαχιστες διαφορές μεταξύ τους. Η διαφορα των συριακών με τους νάνους εντοπίζεται στην κοινωνικότητά τους. Σε γενικές γραμμές τα νανάκια συμβιώνουν ευκολότερα με άλλα του είδους τους στο ίδιο κλουβί, ενω το συριακό προτιμάει τον άνθρωπο, εκτός από τις περιόδους που έχει οίστρο.

Εδώ βλέπουμε τις διάφορες ποικιλίες των νάνων :